Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyanyang

Sahabat seperjuangan yang mendambakan ilmu, selamat pulang ke kampus dan menjalani perjalanan ilmu sekali lagi. Setelah 4 bulan bercuti pasti ada dalam kalangan kita yang tidak sabar hendak meneruskan pengajian dan ada juga yang sebaliknya. Walau bagaimanapun hati dan perasaan kita yang pastinya kaki telah berpijak di kawasan kampus yang penuh dengan barakah ilmu.

Dalam keghairahan mencari ilmu duniawi jangan dilupakan bahawa satu hari nanti kita akan meninggalkan fatamorgana dunia ini untuk bertemu dengan Allah s.w.t. Perjalanan pencarian ilmu pasti mengundang keluh kesah yang kadang-kadang melelahkan. Tekanan tugasan yang melimpah ruah sudah menjadi asam garam dalam berkehidupan di kampus. 

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila mereka berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah-Ku) dan beriman kepada-Ku, agar mereka memperoleh kebenaran.(2:186)

Buat sahabat jika kita renung dan mendalami ayat di atas ini, sebenarnya Allah memujuk dan memotivasikan kita. Dia-lah pencipta si hamba, Dia sangat memahami isi hati akan si hamba. Allah sangat menghampiri kita tetapi kita sahaja yang menjauhi-Nya. Allah mengkabulkan doa kita tetapi kita sahaja yang sombong dan tidak mahu berdoa kepada-Nya.

Seperti seorang majikan memberikan amanah dan tugasan kepada pekerjanya untuk disiapkan, pasti majikan itu mengharapkan pekerjanya memberikan prestasi yang terbaik dan cemerlang barulah tenang hatinya untuk memberikan gaji kepada pekerja itu. Lihat kedudukan kita, adakah kita menjalankan setiap amanah daripada Allah itu dengan terbaik dan cemerlang atau hanya melepaskan batuk di tangga atau terpaksa untuk menjaga nama baik dalam kalangan manusia.

Berketepatan dengan hari permulaan kuliah, mari sama-sama kita merenung semula di mana kedudukan kita di sisi Allah dan di mana kedudukan Allah di sisi kita. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama hamba-Nya tidak kira dalam keadaan susah atau senang. Mencari ilmu bukanlah semata-mata ilmu dunia yang dicari tetapi ilmu yang berguna pada kemudian hari dan paling penting adalah ilmu yang bisa menjadi pemandu arah ketika sangkala ditiupkan untuk membawa kita menuju ke syurga. Wallahualam.

Selamat menempuh renjau pencarian ilmu di kampus.Ads 468x60px

Featured Posts