Sekilas pandang lagu ini bertemakan cinta semata-mata. Tidak dinafikan lagu ini mempunyai unsur cinta tetapi saya melihat lagu ini turut mempunyai unsur nasihat. Antaranya ialah :

1) Setiap manusia adalah pendosa dan sebaik-baik pendosa adalah yang bertaubat” Riwayat, Ahmad dan Ibnu Majah. Memberitahu manusia itu sebenarnya tidak pernah terlepas daripada melakukan kesalahan.

2) "Aku sepertimu, ada waktu diburu oleh dosa-dosa yang lalu", memberitahu bahawa satu ketika pasti kita akan mengenang dan menyesali dosa-dosa yang pernah kita lakukan. Sebenarnya apabila kita mengingati dosa-dosa itu maka datanglah satu keinginan iaitu untuk bertaubat.

3) Mengajar untuk menerima siapakah pasangan hidup kita. Pengalaman yang lepas bukanlah satu alasan yang boleh digunakan untuk mencaci dan menolak insan yang telah bertaubat. Apabila seseorang itu menyesali dan ingin bertaubat maka berikan peluang kepadanya.

4) Pesanan buat remaja di luar sana, jagalah dirimu sebaik-baiknya dengan memenuhi aktiviti yang berfaedah. Zaman remaja ini hanya sekali dan tidak akan kembali apabila dia pergi. Maka hargainya dengan perlakuan yang tidak akan kau kesali.

Saya lebih selesa melihat sesuatu itu bukan berdasarkan dua titik (garis lurus). Ataupun tiga titik (satah). Tetapi sesuatu yang boleh mencerminkan tiga dimensi iaitu dimensi yang lain daripada apa yang boleh dilihat oleh mata hati.

Pengalaman yang lalu kadang-kadang membuatkan kita terasa bingung dan bodoh tetapi percayalah dengan pengalamanlah manusia itu boleh bergelar insan yang budiman.


Ads 468x60px

Featured Posts